04/05/22: Dag 5 – New York

Deze ochtend zijn we opgestaan met regen. Dat was ook voorspeld. Na het ontbijt pakken we onze spulletjes en pakken we de metro Downtown op weg naar het 9/11 museum. Rond kwart over tien stappen we uit in de The Oculus, het metrostation op de plaats van het World Trade Center. Het is er nog erg rustig. Eigenlijk te rustig, en wat blijkt: het museum is op dinsdag en woensdag gesloten. Oké, slechte voorbereiding van onze kant, dit hadden we kunnen weten, maar helaas niet gelezen op de site. Niks aan te doen, we besluiten om naar Battery Park te gaan en daar de ferry naar Staten Island te pakken.

We kunnen meteen met de ferry mee en gaan toch buiten zitten, anders zien we niet veel van Lady Liberty. Het blijft een mooi gezicht, het vrijheidsbeeld en de skyline van New York, ook al is het ontzettend bewolkt. Aan de overkant wandelen we naar de Empire Outlets. Een paar jaar geleden waren deze er nog niet. Alles ziet er nog nieuw uit. Sommige winkels staan zelfs nog leeg. We shoppen een beetje, en ik scoor nog een paar truitjes bij Gap. We halen een koffie bij Starbucks en gaan dan terug naar Manhattan. Mijn koffie is meer een bakkie heet water, zo weinig smaak heeft deze coffee americano. Dat viel echt tegen van Starbucks. Had ik toch beter voor de caramel macchiato met extra calorieën van Corné kunnen gaan.

Eenmaal aan vaste wal wandelen we naar Wall Street. Het is nu in ieder geval droog. We zien de New York Stock Exchange en de bekende Charging Bull. Hierna lopen we een flink eind Broadway af. Het is wel mooi om hier het oude New York van begin 20ste eeuw te zien. Vooral hoe deze gebouwen versierd zijn. Bij de subway nemen we nog een broodje en dan gaan we met de metro door naar Rockefeller Plaza.

We zijn eigenlijk al aan de late kant om nog de show van Seth Meyers mee te pakken, en dat blijkt ook wel als we daar aan komen. We mogen er niet meer in, en kunnen weer in een stand-by rij gaan staan. Nou, daar hebben onze benen echt geen zin meer in! We gaan nu naar Top of the Rock, bovenop het Rockefeller. Omdat gisteren de bustour niet doorging, hebben we nog iets over op onze sightseeing pas. En dat was een goede keus, want eenmaal boven zien we blauwe lucht! Dat betekent een prima uitzicht over New York. En genoeg tijd om daar lekker in het zonnetje te zitten. Ik maak weer veel foto’s en na een tijdje gaan we weer naar beneden. We gaan bij de rollerskatebaan op het Rockefeller Plaza even zitten om te bedenken wat we nog willen doen. Het is ondertussen al een uur of 4.

We willen ook nog graag met de Roosevelt Tramway naar Roosevelt Island. Dat zit hier met de metro niet zo ver vandaan. Makkelijker gezegd dan gedaan, want het was toch nog even puzzelen met plattegrondjes, metrolijnen, straten east en west, maar we komen er. Met onze metrokaart kunnen we mee met de gondel. Op het eiland zitten we even langs het water, en dan is het wel ver gedaan met onze voeten. We moeten ook nog eten, maar we hebben geen zin meer om op zoek te gaan, en dus belandden we bij de Mac. Hierna door naar ons hotel, waar de voetjes omhoog kunnen. Ik denk dat we ondertussen wel een A4daagse-medaille verdiend hebben. Het was een leuke dag, en door het vele lopen, hebben we veel gezien. Morgen gaan we niet lopen, maar fietsen.